hafh logo orig1

 

R.I.P. Pinkie 03-05-18

Pinkie werd geboren met een open gehemelte en een mogelijke verstandelijke beperking. Weinig kans op de spreekwoordelijke “arbeidsmarkt” zeg maar. Gelukkig dacht de eigenaresse van het nestje daar anders over en adopteerde zij Pinkie als metgezel voor haar thuiswonende dementerende opa. Kees en Pinkie vonden elkaar en daar waar je dametjes met een chihuahua in hun tasjes ziet koketteren, zag je Kees met Pinkie onder zijn arm lopen. Verbonden voor het overige leven. En hing Pinkie niet onder Kees zijn arm, dan zat het kleine dier op zijn schoot.
En toen was daar was het moment dat Kees niet meer zelfstandig kon blijven wonen en zochten zijn kinderen contact met ons, het annafrij huis. En uiteraard kon Kees in het annafrij huis komen wonen. Alleen hoe dan met Pinkie? Vanuit ons gewone (barmhartig) hart kreeg ook Pinkie een verblijf toegewezen. Gewoon, zonder indicatie, met wat zij beide gewend waren. Pinkie verbleef onder Kees zijn arm of op schoot. Familie verzorgde het bezoek aan de trimmer en het geld voor zijn eten. Trouwens ongelooflijk kunstig hoe een hond met een open gehemelte eet. Toen Kees zijn leven hem ging verlaten stond Pinkie met een wakend oog toe dat wij nog de hoognodige zorg verrichten. En daar namen we met Pinkie afscheid van Kees.
En dan moet het gebeuren……dan komt het gesprek. Wat doen we met Pinkie?
Familie had geen ruimte en mogelijkheden thuis. En wij, wij zagen Pinkie zijn inbreng in het annafrij huis. En als vanzelfsprekend mocht Pinkie blijven, hadden we daar ooit aan getwijfeld dan, eigenlijk niet. Pinkie vond nieuwe armen om zich heen en nieuwe schoten om op te zitten. Hij bracht troost aan menig bewoner. Zijn oortjes hebben meer levensgeschiedenis gehoord dan ooit in een dossier is te verwerken. Zijn warme lijfje schonk geborgenheid.
3 mei hebben we afscheid genomen van Pinkie. Familie heeft hem begeleid naar het einde. Ultieme participatie (ieuw vies woord bijna, want eigenlijk heel gewoon).
3 mei, de dag dat het annafrij huis vijf jaar bestond. Een traan en vreugde. Verdriet om dat wat mooi was, wat goed was, nu even weg lijkt. En vreugde en bijzonder trots op het annafrij huis. Vijf jaar en gewoon…..zo gewoon. En wellicht daarom zo bijzonder….

Anja Frijters en Natasja Nollen

 Pinkie

Liefdevol kinderboek over dementie

Lees hier meer...

Dementheek feestelijk geopend

Lees hier meer...

Hadden we dit maar eerder met papa besproken...

Lees hier...

Pinkie en Kees

R.I.P. Pinkie 03-05-18

Lees meer...
Het Annafrijhuis viert haar 5 jarig jubileum!

Natasja en Anja zijn op 3 mei 2013 gestart met het annafrij huis.

Lees meer...